Sculpturen

Het is altijd eervol om een kunstwerk/sculptuur te mogen realiseren voor een speciaal doel. Hieronder ziet u een impressie:

Het Heilige Bruurke van Megen

In 2018 maakte ik ter herdenking van “Het Heilig Bruurke van Megen”” dit portret.Er is maar 1 foto van het Bruurke, de reacties waren overweldigend.

Nu de Paus/ Rome beslist heeft dat Titus Brandsma Heilig verklaard wordt leeft hetzelfde plan weer op voor Broeder Everardus. Hij werd door de mensen in Megen en wijde omgeving Het Heilig Bruurke genoemd. Bijgaand een serie foto’s van mijn beeld, wat te vinden is in het Museum van de Franciscanen in Megen en nu erg actueel is, zie het citaat uit het Brabants Dagblad.

*************************

Ons Kloosterpad

Ons Kloosterpad is een route langs alle kloosters van Noord-Brabant en vervolgt in de Maashorst de Mijmerroute.

Voor deze Mijmerroute kreeg ik de vraag van het Toeristisch Platform om ‘Oertjes’ te maken voor de wandelroute. Het idee onstond n.a.v. mijn eerder onderzoek naar de klei onder mijn voeten, de reactie van oerijzer/ijzeroer op deze klei, en het effect op de klei van oerijzerhoudend water langs de Peelrandbreuk.

Samen met de Haiku’s van dichter Maarten van de Elzen en de wol van de dames van ‘Wild van Maashorstwol’ is het Oertje nu een houvast voor deze Mijmerroutes. De presentatie van deze kunstwerken en het hele project is in het voorjaar in Museum Krona.

Maashorst -Mijmerroute-Oertjes

**********************

De Veroordeling;

De 1e statie, gemaakt voor de kunstroute Bosshaltes; een actuele kruisweg.

Artcollaboration/samenwerking met Rosanne Schuurmans fotografie.

Het idee van het beeld met de schaduw van het kruis is door Rosanne Schuurmans fotografie in 2D gefotografeerd. De foto is geprint op “see-through-fabrics” en in een houten frame in het bos van de Stelt geplaatst. Op deze manier is de omgeving een deel van het kunstwerk en laat het de kijker aan de verbeelding over.

De eerste statie: Voor ‘‘Bosshaltes: de Kruisweg als kunstroute”, mocht ik de eerste kruiswegstatie ‘de veroordeling van Jezus Christus’ als hedendaags kunstwerk verbeelden en in het bos laten plaatsen.

In een transparante 2D vorm, wat toch ruimtelijk oogt, heb ik mijn passie voor fotografie gecombineerd met mijn beeld, een schets in klei, van de hedendaagse Jezus. Hier draagt hij de last van de Corona-pandemie, en wordt veroordeeld tot kruisiging. Het kruis is als een dreigende schaduw zichtbaar aanwezig.

Bosshaltes-kunstroute als kruisweg is alleen te zien in de vastentijd, tot Pasen.

Het is een project op initiatief van de Protestantse Gemeente Paaskerk Oss & de Titus Brandsmaparochie Oss. M.m.v. K26, Poëzie Podium Oss,  Stichting Landschapsbeheer Oss en de Openbare Bibliotheek.

*****************************************

Metamorfose

Voor Museum Tweestromenland zijn voor de expo ‘Metamorfose’ van erfgoedstukken uit het depot hedendaagse kunstwerken gemaakt. Het museum wil een metamorfose van erfgoed naar moderne kunst. Voor deze ‘Metamorfose’ zijn de 2 Schuilkerkjes en de Hug (Jezus met open armen op het kruis) gemaakt. De Schuilkerkjes zijn gebaseerd op de geschiedenis van het Land van Maas en Waal. In onderstaande galerij ziet u de Schuilkerkjes en de Hug.

****************************************


Copyright @ Maria van der Laar

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte.